Friday, November 2, 2018

Blog My Love





Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah berkesempatan nak aktif semula blog. Rindu sungguh nak berblog kembali. Maklumlah, sejak 2005 Syahadah berblog. Masa tu buat kat blogdrive. Syahadah.blogdrive.com. Entah wujud ke tak lagi. Masa tu kat Nilam Puri. Kemudian, buat pula kat blogspot. Kemudian, buat pula beberapa blog lain lepas tu. Ni la sejenis Syahadah. Sukar nak istiqamah.hihi. Tapi Insha Allah harap ada kebaikan yang tersimpan.

So now Syahadah dah decide nak aktif semula di blog dan kurangkan di FB. Sebabnya ada banyaklah. Antaranya :-

1) Blog ni boleh tulis apa kita mahu, tak terlalu bound to T&C. Contoh kalau FB, teringat dekat pasangan kawan Syahadah, FB dia kena banned sebab dia ada tulis tentang gerakan LGBT, dan agak vokal. Jadi bayangkan dia tak boleh akses masuk FB dia sendiri, dan gambar kenangan dia dengan family, dan juga semua hasil penulisan dia hilang. Memang sedih kalau jadi kat diri sendiri, tapi apakan daya. Kena akur sebab bila kita sign up FB pun, kita dah bound to agreement.

2) Blog ni agak secret dan tak expose. Bila FB, kadang tak lepas perasaan nak meluah tu. Hehe. Tak lepas, tak puas orang kata. Sebab apa, kita terlalu exposure dan subject to criticsm, to likers or haters, share and all that. So kadang, kita tak dapat terlalu ikhlas jika nak posting sana, Tulis pendek pun tak kena, tulis panjang pun tak kena. Tu as for Syahadah la ya, orang lain mungkin lain.

3)