Tuesday, August 18, 2009

KENANGAN WISUDA!! : )




Wisuda alias Konvokesyen ku sudah usai... 12 Ogos 2009-sesi pagi itu mencatat sejarah.
Bagaimanapun mungkin ini kifarahku...seminggu sebelum itu aku demam.. lalu menjadi tidak bersemangatlah aku seputar wisudaku... Batuk nya tidak tertahankan...moga2 bukan H1N1..
Na'udzubillah.... Lalu aku naik ke pentas sambil mengulum gula2 Hacks...huhu. Dan aku membagi gula2 Hacks bersama teman2 yang lain ketika di dalam dewan.. Ramai sahabatku juga tidak sihat... sekarang aku sudah hampir sihat sepenuhnya Alhamdulillah....

Kata seorang teman facebook ku sehari sebelum aku grad..."Tak bestnya kalau tak dapat skroll dengan Raja Dr Nazrin Syah.." Bagiku aku tidak kisah. Lagipun istiadat tu umpama 'berlakon' sahaja. Naik ke pentas untuk mengambil segulung bekas skroll yang kosong! Ramai juga sahabat sebatch yang tidak join untuk konvokesyen. Biayanya memang agak mahal juga. Tambah tangkap gambar dsb.. Ditambah tambah lagi dengan pendapat jubah konvo yang ala-ala paderi... (hmm..). Mungkin ini antara alasan mereka. Tapi tidak mengapalah.
Pendapatku begini, apa salahnya untuk meraikan hari kejayaan. Seperti kata-kata mak Kak Akmal ore Besut kite yang stay ngan kitorang.. "Puasa sebulan juga diraikan dengan hari Raya...apa salahnya untuk perjuangan kita selama 3, 4 tahun ini.. Ibu bapa tumpang gembira lihat anak-anak gembira..." Terharu rasanya hatiku ini...

Pagi itu aku ke Bangunan Peperiksaan untuk perarakan graduan... naik AEP 455 dengan Aju dan Ainum. Untuk memakai lif hijau tu memang mengambil masa yang lama...mujur ada Kak Dayah yang dah grad tahun lepas. Tq kak! Sakit kepala kerana sebelum itu aku tidur pukul 3 menyiapkan iklan untuk Wacana Perdana sempena Feskum 09... "Apa yang kita sedang buat ni?..huhu..."ujar Ainum... memang lawak 3 orang yang memakai jubah konvo yang berserebeh tu, di pagi konvo sendiri... drive sendiri...

Dalam buru-buru aku nampak wajah-wajah yang kurindui seputar 3,4 bulan lepas... muka-muka cerah sahabat fillahku.. muslimin dan muslimat... ingin rasanya menyapa dan memeluk mereka..namun perarakan sudah ingin masuk DTC.. Kereta dan motosikal terpaksa stop di jalan di tepi DTC. Mereka menjadi penonton setia. (Maaf, kami ingin lalu sekejap. Tapi bukan sekejap. Lama juga... :P )

DEWAN TUNKU CANSELOR... aku beratur memasukinya dengan kasut gold ku.. Sebelum masuk disembur sanitizer di tangan dan baju...huk huk...nasib baik wangi juga seposen.. Tak tahu setiap tahun dilakukan begini atau untuk musim2 H1N1 ni sahaja..


"3S- Syujaah, Syahadah, Sumayyah"=ASSOFF= in a row : )

Maka diumumkanlah bahawa DYTM Raja Dr Nazrin Syah akan menyempurnakan istiadat konvo...huhu. Alhamdulillah. Best juga rasanya. Maklumlah dapat dengan Raja, yang bergelar Doktor lagi...jarang sekali sekarang ini Raja mahu menyambung pengajian sehingga ke PHD... Moga-moga aku mendapat sedikit sebanyak semangatnya.

"This is really my Convocation" 12 August 2009 in memory

"I'm taking an empty scroll...huhu"

FEEL THE HEAT OUTSIDE DTC... (well..it's really 'heat'... I feel like fainting : )

"Mak...abah and me...!"

"Seru bangat!"

"PMIUM dan Pro-M selamanya di hati.."

"Adik2 menangkapku untuk bergambar.... : )"



"Ust We Mad alias YDP MPMUM turut memberikan ucapan"


"Adik Munir alias YDP PMIUM dengan gayanya "

"Mengabadikan kenangan wajah generasi warisan yang diukir..
Fikry..Amir Nabil dan Amirudin.."

"Tahniah Ustaz Ali Hanafiah (Cemerlang).
Ust Danial dapat Kepujian (Cemerlang) tahun depan ya Insya Allah "



WAIT FOR PART II.. huhu.. : )

Friday, August 7, 2009

Salam Wisuda! : )


Kenangan menjadi MAHASISWA TAHUN AKHIR SEBUAH VARSITI PERDANA akan mekar selamanya. Alhamdulillah Allah memudahkan urusan...

Terima kasih pada semua yang terlibat secara langsung atau tak langsung. Kalian semua sangat berjasa dalam hidupku. Mengingatnya menimbulkan kekaguman pada kuasa Allah. Benar, Allah ada untuk kita.

Masih segar di helaian minda, Pilihanraya Kampus menuntut upaya yang bukan sedikit. Siri meeting membawa ke dini pagi. Gerakerja harus dicermati. Hampir 3 semester menanggapi tugas sebagai Setiausaha 1 sebuah badan non-profit bernama 'Pro-Mahasiswa'. Kata senior "Kita mahasiswa terpaksa berhadapan dengan HEP, pentadbiran dan polis.." Ia terbayar dengan air mata dan sujud dahi ke tanah di debu-debu halaman DTC... Kemenangan untuk kebenaran dan keadilan... Alhamdulillah sempat merasa sebelum aku grad... 3 tahun aku merana.. (kerna......)

Juga kenangan bertungkus lumus dengan paper project, buku rujukan yang bertimbun2 (main reference book basah dek kopi Radix..huhu. kenangan...nasib baik buku sendiri) dan insan2 yang perlu dijumpai untuk menyempurnakan kajian.

Belum dikira dengan helaian nota kuliah yang perlu dicermati. Semoga jangan disebabkan paper project ini maka terkandas pula dalam peperiksaan. Na'uzubillah...

Dan belum dikira juga dengan kegawatan ekonomi dalam menyempurnakan tahun terakhir pengajian. Dihias pula dengan beberapa siri ujian. Rumah sewaku dipecah pencuri (Alhamdulillah ada yang bangun qiam sempat menjerkah padanya. Terima kasih Kak Ira!), Kamera Digital Olympus ku dicuri (Ani sahabat baikku meminjamnya untuk tujuan paper project nya. Diragut di belakang APIUM, habis satu bag nya. Dengan laptop Ani, buku rujukan juga duit2 yang agak banyak. Ani terpaksa extend kerana semua maklumat dan bahan ada dalam laptop itu. Sabar ye Ani!) Sungguh! Ia kenangan terindah. Belum dikira masalah hati. Diuji tetapi tetap merasakan Allah bersama kita. Ia suatu pengalaman yang tidak boleh ditukar ganti.

Result pun dah dapat. Dan berita gembira, Alhamdulillah jam kredit telah dikira. Terima kasih pada pihak pentadbiran APIUM dan ISB Fakulti Sains, juga pengurusan UM. Insya Allah akan grad 12/8 ini, (Rabu), sesi pagi. Doakan ye sahabat2.

Alhamdulillah sempat berjumpa dengan Tuan Haji Ismail di Hotel De Palma Ampang ketika Kuliah Perubatan JAWI.



Alhamdulillah Allah masih mengizinkan aku mampu mengekalkan pointer 3 dan ke atas. Alhamdulillah. Walaupun jauh bezanya dengan kawan-kawan satu course dan mahasiswa yang lain..aku akan tetap mengucapkan syukur pada Nya sebab Dia telah memudahkan jalan aku..

Allah telah menunjukkan jalanku.. memimpin tanganku..menuntun langkahku... Dia telah menentukan bidangku...pengkhususanku...jam kreditku...subjekku...keputusan peperiksaanku..perbelanjaanku...perasaanku... masalahku...ujianku... semuanya Dia telah tentukan..Tiada yang lain..kecuali Dia..

SaLaM WiSuDa
-Syahadah-

Sunday, August 2, 2009

Tanpa...Mu


Resah yang ku
Ubah dalam kata
Melukiskan kesunyian
Tanpa Engkau aku tak mengerti

Meski
Pagi itu indah tapi
Akan sunyi tanpaMu
Menemani aku sepi

Tanpa.. CintaMu aku resah
Tanpa.. KasihMu aku hampa
Tanpa.. DiriMu aku mati

Kini benar-benarku rasakan
Dalam relung hatiku
TanpaMu
Aku tak mengerti

Takut
Takut jauh dari diriMu
Dan Kau tinggalkan aku sendiri
TanpaMu ku mati