Assalamualaikum semua.. selamat datang ke laman Suri Ummi. Laman ini adalah di bawah seliaan Syahadah Abdullah dan Ridhuan Husin, khusus untuk berkongsi cerita tentang kehidupan, tips kesihatan dan kegembiraan.

We are also business partner of Shaklee Product at Gombak, Batu Caves and nearby area. Delivery throughout Malaysia and nearby. Hubungi kami juga untuk konsultasi kesihatan percuma dan peluang menjana kewangan hebat bersama Shaklee World. Hubungi 013.2505.386 segera. Anyone can be healthy, wealthy and happy!

Monday, February 24, 2014

Bayi Demam dan Kasih Ibu

Bila bayi demam, mungkin ada yang pelik kan kenapa bayi atau kanak-kanak selalunya kerap ingin dipangku ibunya, didukung ibunya atau sekadar berada berdekatan ibunya?

Mengikut kajian, bila bayi demam atau sakit, bayi akan berasa lega dan merasa kurang sakit apabila berada dalam jagaan dan dakapan ibunya. Ini membuatnya berasa selesa dan dilindungi khususnya ketika melalui fasa demam, tidak sihat dan mencemaskan, suatu perasaan baru yang tidak pernah dialaminya.


  • Justeru, dakaplah anak anda ketika dia demam atau sakit. 

  • Biarkan dia di ribaan anda. 

  • Biarkan jika dia ingin bermanja dengan anda. 

  • Belailah dia. Rawatilah dia. 

  • Sembuhkanlah kesakitan yang sedang dialaminya. 

  • Luangkan masa buatnya sekalipun anda sibuk. 

  • Anak anak adalah amanah ibu bapa.

  • Khususnya ibu, dekatkanlah anak ke jantung anda. 


Dia merindui denyut jantung anda-suatu irama yang paling disukainya di dalam rahim.
Bahkan irama yang terus disukainya walaupun selepas lahir.

Rasakan kekhuatirannya, kesakitannya, ketakutannya.

Ibu bapa khususnya ibu, andalah pelindung terbaik untuk anak anda!

Justeru, menjadi tanggungjawab dan amanah ibu untuk membekalkan nutrisi yang lengkap pada anak. Teruskan penyusuan susu badan sehingga 2 tahun. Sepertimana yang diketahui, susu badan membekalkan imuniti yang tinggi pada anak. Anak akan tidak mudah diserang masalah kesihatan

Selamat menjaga amanah Allah dengan gembira.

Anak adalah terapi dan aset kita dunia dan akhirat!

Namun juga, sering terjadi ibu-ibu kurang bekalan susu badan, atau hampir terhenti walaupun anak masih kecil. Malah, susu juga kurang berkualiti dan khasiat, kerana ibu tidak menjaga pemakanan sendiri dengan betul.

Jangan risau. Cubalah ikhtiar dengan suplemen kesihatan untuk menambahkan kuantiti susu badan dan menambahkan kualiti dan khasiatnya.


a. anak-anak mudah demam kerana antibodi


No comments:

Post a Comment