Assalamualaikum semua.. selamat datang ke laman Suri Ummi. Laman ini adalah di bawah seliaan Syahadah Abdullah dan Ridhuan Husin, khusus untuk berkongsi cerita tentang kehidupan, tips kesihatan dan kegembiraan.

We are also business partner of Shaklee Product at Gombak, Batu Caves and nearby area. Delivery throughout Malaysia and nearby. Hubungi kami juga untuk konsultasi kesihatan percuma dan peluang menjana kewangan hebat bersama Shaklee World. Hubungi 013.2505.386 segera. Anyone can be healthy, wealthy and happy!

Friday, April 23, 2010

UPSIDE-uʍop-OF-ǝɟıן


Hidup ini memang ada pasang surutnya.
Ada pasang. Naik. Up.
Ada surut. Turun. Down.

uʍop ǝpısdn...

Tika-tika fizikal menjadi letih.
Kala-kala qudrat menjadi lelah.
Kadang-kadang emosi menjadi nanar.
Ketika-ketika iman menjadi nipis. 
Saat-saat semangat melepas terbang....

Dengan sbuıןǝǝɟ-pןoʇun-xıɯ itu, sering ku teringat kata-kata Rasul mulia ini..
Dari Abu Hurairah r.a katanya:”Rasulullah s.a.w bersabda:
”Dunia adalah penjara bagi orang mukmin dan syurga bagi orang kafir.”

Oh... Tuhan..!

Dunia ini harus kita nikmati dengan mengikuti segala perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya. Dikatakan bahawa dunia adalah penjara bagi mukmin kerana di dunia manusia terdedah dengan pelbagai macam godaan dan ancaman yang mencabar keimanan. Bahkan apa yang dilarang oleh agama itu selalunya menjadi kesukaan nafsu manusia. Namun hakikatnya laranga-larangan itu adalah demi kebaikan dan kesejahteraan manusia itu sendiri agar tidak terjebak ke lembah kebinasaan. Berbeza pula bagi golongan kafir mereka bebas melakukan apa sahaja sehingga akhirnya mereka merosakkan jiwa dan diri mereka sendiri. Inilah hakikat dunia yang akan menjadikan manusia yang alpa tenggelam di dalamnya. Sebab itu kita selaku orang mukmin diseru agar memanfaatkan dunia dengan bijaksana iaitu apabila kita berusaha memanfaatkan kehidupan dunia sebagai jambatan menuju kebahagiaan akhirat, maka Allah akan memberikan kedua-dua-nya (kebahagiaan dunia dan akhirat). Namun sekiranya kita hanya mengutamakan kehidupan dunia dan melupakan akhirat, maka Allah hanya akan memberikan satu kenikmatan sahaja iaitu dunia semata. Sedangkan di akhirat kelak kita mendapat kerugian yang banyak.
(extract dari web JAKIM)

Namun ada yang menarik hati saya lagi :)
Apakah antum paham salah satu faidah hadits tersebut? Cobalah simak kisah salah seorang ulama salaf ahli hadits yang mulia, Al-Hafidz Ibnu Hajar Al-Atsqalani rahimahullah berikut (diceritakan ulang dengan kata-kata yang tidak persis sama).

Syaikh Ibnu Hajar memiliki sebuah kendaraan yang digunakannya untuk berangkat ke tempat kerjanya. Kendaraan itu adalah sebuah kereta kuda (semacam dokar), kendaraan yang terbilang mewah pada zaman itu.
Suatu hari beliau berangkat ke tempat kerjanya menggunakan kendaraannya itu. Lalu beliau bertemu dengan seorang Yahudi penjual minyak yang pekerjaannya berat, pakaiannya lusuh, dan terlihat begitu menderita. Dia berkata kepada Ibnu Hajar, ”Bukankah nabimu pernah bersabda, dunia adalah penjara bagi orang mukmin dan surga bagi orang kafir. Lalu mengapa engkau memakai kendaraan yang mewah itu sedangkan aku (si Yahudi) mempunyai pekerjaan yang berat seperti ini?”
Lalu Al-Hafidz Ibnu Hajar menjawabnya dengan penjelasan,
“Ya, dunia adalah penjara bagi orang mukmin. Karena sesungguhnya kenikmatan dunia tidak ada apa-apanya bila dibandingkan dengan surga yang akan mereka peroleh. Nikmat kendaraanku ini bila dibandingkan dengan surga jika aku memasukinya nanti tidak ada apa-apanya. Maka kenikmatan dunia ini dibandingkan dengan surga adalah seperti penjara.
Sedangkan engkau (si Yahudi), maka penderitaanmu sekarang ini bila dibandingkan dengan sisa neraka nanti juga tidak ada apa-apanya. Maka penderitaanmu dunia ini dibandingkan dengan siksa neraka nanti adalah seperti surga bagimu.”
Setelah mendengar penjelasan tersebut, akhirnya si Yahudi penjual minyak tersebut mengucapkan kalimat syahadat dan masuk Islam…
Nah, begitulah salah satu faidah hadits rasulullahshalallahu’alaihiwasallam tersebut. Jadi bukan berarti kita harus bermiskin-miskin dan menderita seperti terpenjara agar kita menjadi seorang yang mukmin.
(extract dari blog Abrari

Kenapa saya menuliskan ini??
Kerana ramai sekali mengirim SMS padaku, nada-nada berunsur meminta pencerahan, console, nasihat dan sebagainya. Ada dik _ _ _, ada Ukhti _ _ _ _ _ _, dll.
Malah sahabat dekat ku juga ramai upside-down?
Apa kerna sekarang ini sesi submit paper projek, musim peperiksaan, pencarian identiti diri bagi pelajar tahun akhir, sesi memilih tajuk bagi student pasca siswazah, masalah hati?? dll??
(Ahhh sahabat, siapa diriku untuk memberi pencerahan pada kalian, ana pun sedang sbuıןǝǝɟ-pןoʇun-pǝxıɯ, uʍop-ǝpısdn) huhu~
Namun sahabat, kalau sekarang ini kita pening-lalat memikirkan, apa selepas ini akan tiada lagi hal seumpama ini. Tentulah akan tetap ADA.

Kerna masa hadapan adalah lebih mencabar jiwa dan nurani. Membuat keputusan serius untuk hidup. Mahu jadi apa? Mahu dengan siapa? Mahu mula di mana? Mahu sebagai apa? Mahu bagaimana?? Mahu akhir bagaimana? Apa? Siapa? Di mana? Bagaimana? Bila? 

Justeru, cepat-cepatlah kita mengemaskan perasaan sendiri, mengumpul semangat waja di dalam diri!

The Climb~ by Miley Cyrus

I can almost see it
That dream I'm dreaming but
There's a voice inside my head sayin, 
You'll never reach it.

Every step I'm taking, 
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking but I
Got to keep trying
Got to keep my head held high

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle, 
Sometimes you going to have to lose, 
Ain't about how fast I get there, 
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing, 
The chances I'm taking
Sometimes they knock me down but
No I'm not breaking
The pain I'm knowing
But these are the moments that
I'm going to remember most
yeah
Just got to keep going
And I, 
I got to be strong
Just keep pushing on, 


There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle, 
Sometimes you going to have to lose, 
Ain't about how fast I get there, 
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle, 
Sometimes you going to have to lose, 
Ain't about how fast I get there, 
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

Keep on moving
Keep climbing
Keep the faith baby
It's all about
It's all about
The climb
Keep the faith
Keep your faith

"KEEP YOUR FAITH IN ALLAH"

"Apa yang paling kutakuti adalah hilangnya semangat juang dari dalam jiwa khususnya pemuda Islam"-Syahadah al~Hafeezah.

2 comments:

  1. Aiwah. Oppa korea pun boleh speaking arab la. menarik3 :)
    na'am ya ukhti, best juga baca ni. http://yusufjaafar.wordpress.com/2009/08/11/cubaan-serta-ujian-hidup/

    ReplyDelete